De meeste mensen hebben wel eens van een 'spierknoop' gehoord. Dat deze een grote hoeveelheid aan lichamelijke klachten kunnen veroorzaken is vaak minder bekend. Ook de naam voor een spierknoop: 'triggerpoint', is bij de meeste mensen niet bekend. Zo’n 80% van alle pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door triggerpoints. Triggerpoints veroorzaken vaak geen pijn op de plaats zelf, maar geven een afgeleide pijn (uitstralingspijn) naar een ander gebied in het lichaam.
Een spier is uit individuele spiervezels opgebouwd, die in normale ruststand ontspannen zijn (zie A). Bij de aanwezigheid van triggerpoints zijn een aantal spiervezels continue samengetrokken (zie B). Hierdoor ontstaat een lokale verharding en een verslechterde doorbloeding, waardoor afvalstoffen ophopen en als gevolg pijn geven. De triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning (zie C). Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier en geeft vaak veel pijn in een ander deel van het lichaam. Zodoende ontstaan een scala aan klachten. Naast pijn die wordt ervaren kan er ook stijfheid, tintelingen of een verdoofd gevoel aanwezig zijn. Deze verschijnselen kunnen langzamerhand zo toenemen dat de nachtrust wordt verstoord of zijn/haar beroep kan niet (tijdelijk) worden uitgeoefend. Pijnklachten die al jaren aanwezig zijn bijvoorbeeld bij het hoofd-, nek-, rug- of schouderklachten kunnen met triggerpointmassage op termijn minder worden of helemaal verdwijnen.
Behandeling
Bij de eerste afspraak vindt er een kort intakegesprek plaats. Ik onderzoek de spier op een pijnlijk punt en geef een aantal korte, diepe strijkingen. Deze massagetechniek kan al direct verlichting geven en pijn verminderen. U krijgt na afloop een hulpmiddel en informatie mee naar huis om er thuis verder mee aan de slag te gaan. De behandeling is het meest effectief wanneer de triggerpoints dagelijks door middel van zelfbehandeling wordt gemasseerd. Hoe meer u bent gemotiveerd om uzelf dagelijks te masseren, hoe eerder u van de klacht af bent. De instructie voor zelfbehandeling geef ik na afloop van de behandeling.
In principe worden er 2 afspraken gemaakt waarbij een behandelplan wordt opgesteld. Ongeveer 2 á 3 behandelingen zijn vaak al voldoende.